• Wat is een POP-UP-SPEELPLEK?

  13043334_2014986818727319_5351345155071037968_nWat is dat eigenlijk een Pop-up-speelplek?
  Een pop-up speelplek is een tijdelijke plek waar kinderen spelen met (rest)materiaal zoals karton, oude lakens, buizen, zand, water, verf en plakband. Hiermee wordt o.a. verbeeldend spel, creativiteit, zelf-oplossend vermogen en samenspel gestimuleerd.
   
  Hoe kwam ik op het idee om Pop-up-speelplekken naar Nederland te brengen?
  Een tijd geleden zocht ik naar meer informatie hoe ik op een laagdrempelige en leuke manier vrij spel kan stimuleren bij kinderen. Dit deed ik niet zomaar…. ik neem waar dat er steeds minder kinderen op straat spelen, dat de speeltuinen in mijn wijk niet heel erg ‘inspirerend’ zijn en weinig natuurlijke materialen herbergen. Ik merk bij workshops die ik organiseer en in mijn contact met ouders (ivm mijn praktijk voor speltherapie) dat het soms moeilijk is voor ouders om hun kinderen letterlijk en figuurlijk los te laten wanneer zij spelen. Te vaak worden er speel-aanwijzingen gegeven voordat een kind zelf de kans heeft gekregen om na te mogen denken en te ontdekken hoe iets werkt. Er zijn ook kinderen die niet vies mogen worden van verf of blubber. Er zijn soms te weinig kansen zelf ‘foutjes’ te maken of te ontdekken wat gezonde risico’s zijn.
  Al zoekende naar inspiratie kwam ik op de site van http://www.popupadventureplay.org/. Ik las hoe ze in o.a. Engeland en Amerika proberen bij te dragen aan het ontstaan van vrij spel en spel waarbij kinderen gezonde risico’s kunnen ervaren/ontdekken doen. Er blijkt een hele ‘beweging’ ontstaan te zijn die zich wil inzetten om avontuurlijk spelen, waarbij zelf ontdekken en zelf leren risico’s te nemen centraal staat als belangrijke onderleggers voor een gezonde fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen.
   12986994_2014986882060646_4742400707606785309_n
  De missie van PopUpAdventurePlaygrounds is: het spel van kinderen te ondersteunen/stimuleren. Helemaal in mijn straatje dus!
  Ik verdiepte mij verder in de principes van deze organisatie en zocht contact, waarna ik informatie en ondersteuning kreeg hoe net als zij ook pop-up-playgrounds in Nederland te organiseren.
  Voor PopUpAdventurePlayground vertaal ik de werkwijzen en formats naar het Nederlands, zodat deze in Nederland op nog gemakkelijker wijze hun weg kunnen vinden. Hierover in een volgend blogje meer!
  Wat neem ik mee als ik een pop-up-speelplek creëer?
   IMAG6329
  Mijn lieve blauwe busje is meestal volgeladen met o.a.:
  – Kartonnen dozen (hoe groter hoe beter)
  – Kartonnen postbuizen / kartonnen
    posterbuizen
  – Plastic flessen
  – Touw
  – Schilders plakband
  – Oude sleutels
  – Houten pollepels / plastic
    beslagkommen /bakken / pannen
  – Emmers
  – Oude lakens / lappen
  – Vitrage of doorzichtige stoffen
  – Takken/boomstronkjes/dennenappels/
    stenen
  – Autobanden
  – Oude hoeden, oude uniformen/
    verkleedkleren
  – Grote plastic doppen (diameter
    minimaal 5 cm)
  – Oude computer keyboards
  – Afzetband (plastic op zo’n rol
  – Water
  – Zand
  – Grote vierkante plastic bak
  – Verf
  – Grote kwasten
  In een volgend blogje meer over hoe je zelf grote en kleine pop-up speelplekken kunt creëren.
   IMAG6362
  Speelse groet,
  Janna
Comments are closed.